► GEEN AANBETALING  EIGEN ONTWERPEN      KORTE LIJNEN, SNELLE REACTIE'S
10 JAAR GARANTIE OPLOSSINGSGERICHT  GROOTSTE COLLECTIE
► NEDERLANDS FABRIKAAT SINDS 1995 UW SPECIALIST  UNIEKE SYSTEMEN EN ONTWERPEN

Vemcare Huntington stoel. Wordt door de zorgverzekeraar vergoed

Home > Vemcare huntingtonstoel
Vemcare Huntington stoel.    Wordt door de zorgverzekeraar vergoed
Vemcare Huntington stoel.    Wordt door de zorgverzekeraar vergoed
Vemcare Huntington stoel.    Wordt door de zorgverzekeraar vergoed
Vemcare Huntington stoel.    Wordt door de zorgverzekeraar vergoed
Vemcare Huntington stoel.    Wordt door de zorgverzekeraar vergoed
Vemcare Huntington stoel.    Wordt door de zorgverzekeraar vergoed
Vemcare Huntington stoel.    Wordt door de zorgverzekeraar vergoed
Vemcare Huntington stoel.    Wordt door de zorgverzekeraar vergoed
Vemcare Huntington stoel.    Wordt door de zorgverzekeraar vergoed
Vemcare Huntington stoel.    Wordt door de zorgverzekeraar vergoed

Zithoudingsproblemen en tips van Ergotherapeuten.

Hoewel elk persoon met de ziekte van Huntington anders zal presteren, zijn er in de praktijk enkele veel voorkomende problemen ondervonden:

1. De bestaande stoelen kunnen letsel veroorzaken door de onwillekeurige bewegingen;
2. Veel mensen met de ziekte van Huntington neigen onderuit te glijden in hun stoel wat kan resulteren in sacraal zitten, waardoor ze het risico lopen drukschade te ontwikkelen;
3. Het verminderen van het functionele vermogen;
4. In een poging een rechte houding te handhaven, kunnen mensen zich gaan fixeren met hun handen, ellebogen en benen/voeten;
5. Het naar opzij leunen van de romp en/of het roteren van het bekken;
6. Naarmate de ziekte vordert kan de nekcontrole problematisch worden, wat resulteert in flexie in de nek.

Het is belangrijk om een goede houding te behouden tijdens het eten om het risico op aspiratie te verminderen. De positie van het hoofd ten opzichte van de schoudergordel is cruciaal bij het ondersteunen van het slikken. Door regelmatig actief te gaan zitten kan ook verder verlies van kracht van spieren en tonus vertraagd worden en zal de ademhaling worden bevorderd. Juist in het geval van cliënten met bewegingsonrust is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de stoelen de juiste afmetingen hebben.

Naarmate de ziekte vordert, is het waarschijnlijk dat een meer gespecialiseerde stoel met een kantelverstelling nodig zal zijn. Deze kantelverstelling zorgt ervoor dat de heup- en kniehoek van een persoon kan worden gehandhaafd terwijl de valling van de zitting wordt gewijzigd. Dit leidt tot meer drukverlichting en vermindering van schuifkrachten en wrijving door glijden.

Mogelijk moet ook een 24-uurs houdingsaanpak worden overwogen voor het zitten én positioneren in bed. Dit wordt aanbevolen als een belangrijke proactieve benadering bij het voorkomen van huidschade en vergroeiing.1. Beoordeling van zitmeubilair

1.1 Beoordeling zou idealiter een interdisciplinair teamproces moeten zijn waarbij het individu met de verzorgers betrokken is.
1.2 Beoordeel de afmetingen van de huidige stoel van een persoon om te bepalen of deze de juiste maat heeft en voldoende wordt ondersteunt:
Een te lange zitdiepte kan bijdragen aan het onderuit schuiven;
Een te brede zitting zal het bekken in staat stellen om zijwaarts te bewegen of te roteren;
Zorg ervoor dat de stoel is gemeten en ingesteld voor het individu, dit kan de waargenomen problemen enigszins verlichten.
1.3
Beoordeel of het bekken, de romp, nek, hoofd en armen voldoende worden ondersteund. Overweeg hierbij het volgende:
Voldoet een standaardstoel of een gespecialiseerde stoel met kantelverstelling;
Type rugleuning, een voorgevormde rugleuning kan extra rompondersteuning bieden;
Gebruik van laterale rompsteunen;
Gebruik en type hoofdsteun;
Gebruik van een tafel voor extra ondersteuning van het bovenlichaam;
Beensteun om ervoor te zorgen dat de benen worden ondersteund.
1.4
Overweeg of een drukkussen extra houdingsondersteuning zal bieden en of drukverlichting mogelijk is. Houd er rekening mee dat drukkussens extra problemen kunnen veroorzaken, zoals grotere instabiliteit of behoefte en wellicht frequenter vervangen moeten worden. Controleer of er in de stoel voldoende drukverlichting door middel van schuim is aangebracht.
1.5 Het is essentieel dat de stoel goed is uitgerust met zachte materialen om letsel te voorkomen.
1.6 Beoordeel hoe de persoon overstapt naar een zitplaats;
Zorg ervoor dat de stoel niet te laag of hoog is;
Wanneer een cliënt zelfstandig gaat zitten, zal het aan controle ontbreken wat een impact heeft op zowel het lichaam als de stoel. Verwondingen kunnen optreden als stoelen niet goed gepolsterd zijn en niet stevig genoeg zijn.
1.7
Naarmate de mobiliteit van het individu afneemt en zorgen over de houding duidelijk worden, zal een volledige beoordeling van de houding en drukzorg gedurende een periode van 24 uur moeten worden uitgevoerd en indien nodig worden herzien.

2. Uitvoering stoel

2.1 Elke stoel moet robuust zijn om zware transfers en onwillekeurige bewegingen te weerstaan.
2.2 Een modulair of elektrisch verstelbaar zit- en/of rolstoel systeem dat kan worden aangepast voor een langere levensduur kan handig zijn wanneer de toestand van het individu regelmatig verandert.
2.3 Een kantelbare verstelling is vereist naarmate de ziekte van Huntington vordert om de houding en positionering te verbeteren.
2.4 Overweeg ademende materialen om het comfort te verbeteren en goed reinigbare bekleding vanwege problemen met continentie en morsen.
2.5 Zorg voor remmen op alle zwenkwielen om transfers veiliger maken.

3. Controle en bijsturing

3.1 Het is van essentieel belang dat de positionering en het comfort van een cliënt in de loop van de tijd regelmatig worden herzien.
3.2 Regelmatig onderhoud en controle van stoelen is noodzakelijk.
3.3 Waar zitplaats aanpassingen iemands bewegingsvrijheid beperken, zoals een kantelverstelling of fixatiemateriaal,dienen de wettelijke aspecten met betrekking tot beperking te worden gerespecteerd. In het ideale geval moet de toestemming van de cliënt worden verkregen. Waar dit niet mogelijk is, moet de therapeut de capaciteit van een persoon beoordelen en waar dit ontbreekt, zullen ze moeten handelen in het belang van de cliënt met behulp van de minst beperkende optie. Al dergelijke beslissingen moeten worden gerechtvaardigd en gedocumenteerd.
3.4 Er zal uitleg moeten worden gegeven aan de persoon met de ziekte van Huntington en/of zijn/haar verzorg(st)er over het gebruik van een zitsysteem en eventuele aanpassingen en dit moet worden gedocumenteerd.

Vemcare Huntington stoel. Wordt door de zorgverzekeraar vergoed

Vemcare is de ontwikkelaar en producent van de Huntingtonstoel. Een unieke stoel die ook in tal van andere situaties wordt ingezet om onrust te beheersen.

Klik op onderstaande afbeelding om de film te bekijken.

De Vemcare Huntington stoel ondersteunt de cliënten bij het passieve zitten, biedt optimaal comfort en voldoet aan de zeer hoge kwaliteitsnormen bij frequent gebruik. De zitvalling of zitwig en de rugleuning van de Vemcare Huntingtonstoel zijn traploos elektrisch verstelbaar. Door de zitvalling dieper te zetten ondersteunt dit de cliënt bij de passieve houding. Dit geeft deze een gevoel van geborgenheid en zorgt voor rust omdat het lichaam comfortabel omsloten wordt. De Huntingtonstoel geeft de gebruik(st)er de mogelijkheid om een eigen (meest gesloten) houding aan te nemen.

Hoewel cliënten met de ziekte van Huntington veelal nog wel zelfstandig kunnen gaan staan en lopen, vinden ze het vaak moeilijk om een goede rechtop zittende houding te behouden. Zitten is een vermoeiende activiteit en het actief rechtop houden van de romp vereist goede spierspanning en kracht. Veranderingen in het vermogen om beweging te kunnen plannen, traagheid van beweging, chorea en verlies van bewegingsbereik bij de ziekte van Huntington, maken een beoordeling en herbeoordeling van zitplaatsen en houding essentieel om het functioneren van een individu te bevorderen.

Voor uitgebreide informatie hebben wij ook de Huntington stoel websiteier vindt u nog veel meer informatie over deze door de zorgverzekeraar erkende stoel die dus ook vergoed wordt in de thuissituatie.

Voorraad ophalen...

Openingstijden.
Wij zijn van maandag t/m vrijdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur waarvan maandag en woensdag uitsluitend op afspraak.
en op zaterdagen van 9.00 tot 16.00 uur. Op zon- en feestdagen zijn wij altijd gesloten. Wilt u ons op een moment bezoeken dat wij niet geopend zijn maak dan even telefonisch een afspraak, ons telefoon nummer is 0031 33 489 33 89.

Aanleiding tot de productie van Huntingtonstoelen

In het najaar van 2013 troffen Manon van Kampen, Ergotherapeut van Huntington Expertisecentrum Atlant, en Geurt van Engelen van Vemcare, elkaar op een symposium in Apeldoorn ter ere van "De dag voor de Ouderen".

Tijdens deze ontmoeting werd informatie uitgewisseld over de mogelijkheden van Vemcare en daarnaast over problemen omtrent de huidige producten voor het passieve zitten voor Huntington cliënten.

Vemcare gaf aan dat ze wel mogelijkheden zagen om een stoel naar de wensen van de ergotherapeuten van Expertisecentrum Atlant te kunnen ontwikkelen. Een verdere kennismaking volgde op locatie de Heemhof van Expertisecentrum Atlant.

Inventarisatie

Tijdens de inventarisatie werd collega Ergotherapeut Mariska van Maanen eveneens betrokken.

Binnen de Heemhof hebben de ergotherapeuten van het Expertisecentrum, Vemcare nader kennis laten maken met hun bewoners met de ziekte van Huntington en de problemen omtrent het passieve zitten.
Voor Vemcare werd tijdens het bezoek al snel duidelijk wat de problemen omtrent het zitten zijn. De tot dan toe gebruikte (relax) stoelen waren verouderd. (versleten bekleding, de ondersteuning was grotendeels versleten en sowieso niet toereikend, de remwerking werkte niet meer naar behoren etc.)
Daarnaast waren de ergotherapeuten en bewoners ontevreden over de kwaliteit en service van de nieuwere producten.

Een mooie uitdaging voor Vemcare om hier met een passende oplossing te komen.

Proefplaatsing prototype

Binnen 14 dagen, na de ontmoeting in de Heemhof, werden Mariska en Manon in de werkplaats van Vemcare uitgenodigd om het prototype van de nieuw ontwikkelde Vemcare Huntington stoel te komen bekijken.

De eerste indruk bleek zeer positief, zo gaven de dames aan. Mariska en Manon waren positief verrast over de ontwikkelde stoel en de implementatie van hun pakket van eisen. Nu volgde een belangrijke stap: "het uitproberen bij de cliënten".

Het prototype is op 2 locaties binnen het Expertisecentrum van Atlant getest door verschillende cliënten/bewoners en het verplegend personeel.

Aansluitend volgde een afspraak waarbij het prototype werd geëvalueerd. Tijdens deze evaluatie kwam naar voren dat er een voorkeur is voor het verstellen van de rugleuning door middel van een gasveer en dat de armleuning hoogte ergonomisch nog niet optimaal was.

Daarnaast bleek de ruimte onder de Vemcare Huntingtonstoel niet hoog genoeg, zodat er met een passieve tillift niet onder de stoel gereden kon worden. Verder kwamen tijdens de evaluatie de mogelijkheden omtrent soorten bekleding aan bod.

Na een inventarisatie te hebben gedaan is er de keuze gemaakt voor een speciaal kunstleer met een zeer hoge slijtvastheid. Naar inziens van Vemcare ideaal voor de passieve relaxstoelen voor Huntington patiënten.

Productie

Voordat de definitieve productie zou plaatsvinden werd er opnieuw een passing gedaan met het ondertussen aangepaste prototype voor een laatste check, om zeker te zijn van de meest optimale uitvoering.

Na deze passing werd door het Expertisecentrum besloten tot aanschaf over te gaan van 2 Vemcare Huntington Stoelen met een gasveer rugverstelling en 1 vaste Huntingtonstoel over te gaan. Alle 3 voorzien van een slijtvaste kunstleren bekleding en een losse, wasbare hoezenset.

Levering

De Huntington stoelen zijn door Vemcare zelf afgeleverd. Tijdens de aflevering gaven wij uitleg aan het verplegend personeel over het gebruik en de instellingen van de stoel. Voor ons, Vemcare, was het erg dankbaar te horen dat de stoel direct een positieve uitwerking had op een bewoner. De betreffende bewoner gaf, ondanks spraakproblemen, zeer duidelijk aan dat hij erg blij was met zijn nieuwe (relax)stoel.

Inmiddels worden de Vemcare Huntington stoelen tot volle tevredenheid van de cliënten én het verplegend personeel gebruikt en dit in vele Huntington centra in binnen- en buitenland.

Na verloop van tijd heeft Vemcare een elektrisch verstelbare Huntingtonstoel ontwikkeld en in productie genomen. Hierbij kan de zitvalling en rugleuning op elk gewenst moment van stand worden verandert.
Zo kan erg eenvoudig de stoel op duwhoogte worden ingesteld wat zorgt voor ontlasting van de verzorgers.

De Vemcare Huntington stoel is in 3 verschillende afmetingen verkrijgbaar.

Standaard inbegrepen:

Elektrisch verstelbare rugleuning en zitvalling;

Aan- en afkoppelbare hocker;

Wielen voorzien van rem;

Duwbeugel;

Pocket met afstandbediening;

Keus uit veel kleuren hoge kwaliteit kunstleer.


Bijzonderheden Vemcare Huntingtonstoel

1 De Vemcare Huntingtonstoel is ruim gepolsterd met koudschuim en voorzien van rondingen om letsel te voorkomen;

2 Het mechaniek en de rompen van de stoel zijn zeer robuust uitgevoerd en bestand tegen extreme beweging;

3 De zitvalling en rugleuning zijn elektrisch verstelbaar, hierdoor is de hoek van de zitting op elk moment te veranderen;

4 De hoogte van de armleuningen is variabel door de verstelbare zitvalling. Hierdoor biedt de stoel veel geborgenheid;

5 De verstelbare zitvalling gaat dusdanig hoog dat deze ook functioneert als sta op hulp;

6 De rugleuning is geheel horizontaal te plaatsen;

7 De bijgeleverde hocker is eenvoudig aan- en af te koppelen;

8 De Huntingtonstoel en de hocker zijn voorzien van wielen met rem. Er kan een tillift onder de stoel worden gereden;

9 De stoel is ook met cliënt verrijdbaar;

10 De stoel bevat geen scherpe punten;

11 De stoel is voorzien van een duwbeugel;

12 Er zijn 3 verschillende afmetingen verkrijgbaar;

13 Standaard is de Vemcare Huntington stoel uitgevoerd in kunstleder met een zeer hoge slijtvastheid. Deze bekleding voldoet aan alle normen die in de gezondheidszorg van toepassing zijn.

14 Er is een ruime keus in kleuren.

© 2021 Leefcomfort. Alle rechten voorbehouden. Gerealiseerde deur NIKU Solutions