Ergonomische en Levenscomfort verhogende producten

Keurmerk webwinkel

Gratis ophalen en weer thuisbrengen Gratis brochure Gratis vrijblijvende thuis demo

OPEN MENU

Zweten, draaien en woelen in bed

Zweten, draaien en woelen in bed, we worden allemaal weleens hierdoor wakker.

De reden hiervoor kan van alles zijn. U lag te dromen of had het gewoon erg warm. Ook koorts kan een reden zijn om zwetend wakker te worden. Zweten is ons ventilatiesysteem en is op zich goed. Transpireren houdt u gezond. Een keer zwetend wakker worden is geen probleem maar wel als dit iedere nacht zich gaat voordoen. Meestal is de oorzaak van het overdadig transpireren onschuldig. Wat zijn nu precies de oorzaken van het zweten? en wat kan ik er tegen doen?

Zweten, draaien en woelen in bed

Wat is nu precies zweten?

 1. U zweet tijdens inspanning en warmte over uw gehele lichaam. We hebben iets van 5 miljoen of meer zweetklieren.
 2. Tijdens spanning en emoties transpireert een mens vooral in de handen, onder de oksels en voeten.
 3. Zweten start veelal tijdens de puberteit. Dit komt niet door een ziekte.
 4. Hoe meer warmte in de warmte regulerende sectie van de hersenen leidt bij een stijgende lichaamstemperatuur voor een chemische reactie.
 5. Door deze chemische reactie zetten onze bloedvaten uit hierdoor kan de warmte weg.

In het algemeen geld dat:

 1. Hoe warmer het is, hoe meer u zult zweten.
 2. Het ene mens zweet veel meer dan een ander mens.
 3. Regelmatig uw lichaam en uw kleding wassen en ventilerende katoenen kleding dragen. Dit helpt de hinderlijk eigenschappen van zweten te onderdrukken.
 4. Katoenen lakens helpen dus ook de hinderlijke eigenschappen van het zweten te onderdrukken.
 5. Af en toe heeft overdadig transpireren wél een medische oorzaak.

Nachtelijk zweten, draaien en woelen in bed

Zweten blijkt dus een stressreactie van de hersenen te zijn. Dit zorgt voor een hogere doorbloeding. Hierdoor krijgt u het nog warmer en gaat u zweten, draaien en woelen in bed. We kennen wel tientallen oorzaken en mogelijkheden waardoor u tijdens het slapen transpireert. Dit is met name handig om te weten als u iedere nacht te maken heeft met nachtelijk zweten.

 • Stimulerende middelen

Alcohol, softdrugs en harddrugs hebben veelal een stressreactie tot gevolg. Gevolg, zweten, draaien en woelen in bed. Dit komt met name ‘s nachts tot uiting. Gelukkig is dit een oorzaak die erg gemakkelijk is op te lossen. Stop met het gebruiken van stimulerende middelen en het probleem is opgelost. Met name alcohol maar ook energie drankjes worden veelvuldig gebruikt met ‘s nacht overdadig zweten tot gevolg.

 • Gekruid eten

Ook gekruid eten is vaak een oorzaak van nachtelijk zweten, draaien en woelen in bed. De stof Capsaïcine zit bijvoorbeeld in chilipeper. Deze stof prikkelt de zenuwuiteinden en hierdoor verwijden de bloedvaten in uw hersenen met transpireren tot gevolg. Maar ook bijvoorbeeld gourmetten zorgt veelal voor een slechte nachtrust.

 • Medische achtergrond

Infectieziektes leiden bijna altijd tot koorts. Koorts of verhoogde lichaamstemperatuur kan worden veroorzaakt door:

•Een virus
•Tuberculose of het hiv-virus
•Een bacteriële infectie
•Bepaalde aandoeningen zoals reumatoïde artritis – ontsteking bij de gewrichten
•Hitte, uitdroging, uitputting
•Extreme zonnebrand
•Een kwaadaardige tumor
•Sommige medicijnen, zoals antibiotica en medicijnen tegen hoge bloeddruk of om epileptische aanvallen te behandelen
•Sommige vaccinaties zoals difterie, tetanus, acellulaire pertussis (DTaP) of pneumokokkenvaccin

Maar ook.

•Partydrugs zoals XTC en speed, pepmiddelen. hierdoor merk je niet dat je uitgeput bent. Je lichaamstemperatuur raakt oververhit en verliest heel veel vocht door zweten. Hierdoor kan het lichaam uiteindelijk niet meer zweten, en dan wordt het gevaarlijk.
•In een heel heet bad liggen of onder een te warme douche staan kan je lichaamstemperatuur verhogen. Bij een extreem hoge watertemperatuur kan dit zelfs leiden tot flauwvallen. Door de extreme temperatuurschommeling zodra je uit bad of onder de douche vandaan stapt. Met inbegrip dat dit sneller in de badkuip zal gebeuren dan onder de douche. Dat gaat weer gepaard met transpireren.

Maar ook slaapapneu, veel draaien en onrustig slapen kunnen leiden tot zweten. Net als medicijngebruik, antidepressiva en bepaalde behandelingsmethoden. Gelukkig staat dit soort informatie duidelijk vermeld op de bijsluiters. (Herkomst van deze lijst en tekst www.hulpbijangst.nl)

U ziet dat er legio mogelijkheden voor een stress reactie van uw hersenen zijn. Nu u de mogelijke oorzaken kent is het veelal vrij eenvoudig te bepalen welke van de redenen bij u verantwoordelijk is voor het overmatig zweten, draaien en woelen in bed

 • Beddengoed en bed klimaat

De meest voorkomende oorzaak van het overmatig zweten moet u echter in uw bed zelf zoeken. Immers, alleen als het te warm is, zweet u meer. De temperatuur in uw slaapkamer kan gewoon te warm zijn. Het is aan te bevelen om uw slaapkamer zo koel mogelijk te houden. Ook een raam open zorgt voor een goed slaapkamer milieu. Echter, één van de meest voorkomende oorzaak van het overmatig zweten wordt veroorzaakt door de warmte-isolerende eigenschappen van uw beddengoed. Daarom is het verstandig voor ventilerende stoffen zoals katoen en wol te kiezen. Vermijd synthetische materialen. Dit kan enorm schelen.

Ook het matras kan veel warmte vasthouden.

Dit wordt dan veroorzaakt door slecht ventilerende eigenschappen van het matras. Sommige traag schuim matrassen* zijn om deze reden berucht. (*ook wel bekend als Tempur matrassen, M Line matrassen, Nasa schuim matrassen, Traagfoam matrassen, Memory foam matrassen, Visco elastisch schuim matrassen etc.) Bij de aanschaf van uw matras is het daarom verstandig te vragen naar de ventilerende eigenschappen. Let ook op de ventilerende eigenschappen van uw bedbodem.

Laatste tip.

Geloof niet alles wat de verkoper u vertelt. Gelukkig zijn er veel slaapspecialisten die echt verstand van zaken hebben. Helaas zijn er ook veel “specialisten” die maar wat aan kletsen. Ook op internet staat veel onzin. Denk vooral zelf na over datgene wat u hoort of leest wel klopt. Zo wordt er beweert dat een bepaald type bedbodem veel beter ventileert. Maar reken maar eens uit hoeveel cm² er wordt afgedekt door de enen en de andere bedbodem.

Meer weten of nog vragen?

Wilt u meer weten over genoemde onderwerp? Neem dan geheel vrijblijvend telefonisch (033-4893389) contact op of maak een persoonlijke afspraak. Wij helpen u graag verder!
Hier vindt u de diverse matrastype en ook bij de Consumenten bond hebben ze een artikel waar de meeste maar helaas niet alle matras type worden beschreven.

Contact

 • Voor het geval dat wij ter verduidelijking van onze uitleg u tekeningen of foto's willen mailen.
 • Gaarne een werkend tel.nummer opgeven zodat wij u kunnen bereiken indien wij uw vraag telefonisch willen beantwoorden of dat wij nog meer aanvullende informatie nodig hebben om uw vraag te beantwoorden. Zonder werkend telefoonnummer worden contact aanvragen niet door ons verwerkt, wij gaan u absoluut niet lastig vallen met allerlei verkoop praatjes en/of aanbiedingen.

Productcategorieën

BROCHURE
BROCHURE

Wenst u een gratis brochure te ontvangen?

VRIJBLIJVENDE THUIS DEMO
VRIJBLIJVENDE THUIS DEMO

Een gratis en geheel vrijblijvende thuisdemonstratie met fauteuils of hooglaag bedden?

OPHAAL EN THUISBRENG SERVICE
OPHAAL EN THUISBRENG SERVICE

Vraag hier onze gratis en geheel vrijblijvende haal en breng service aan.

De waardering van www.leefcomfort.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 17 reviews.