Ergonomische en Levenscomfort verhogende producten

Keurmerk webwinkel

Gratis ophalen en weer thuisbrengen Gratis brochure Gratis vrijblijvende thuis demo

OPEN MENU

Wat zijn nu de belangrijkste eisen aan goede matrassen?

Alles over matrassen en waar het echt om gaat om goed te slapen
Een diepe en gezonde nachtrust maar hoe krijgt u dit?

Er bestaan al tientallen artikelen over matrassen op internet

Juist daarom wil ik de matrassen vanuit een ander oogpunt bekijken.

WAAR MOET HET MATRAS NU EIGENLIJK AAN VOLDOEN?

Het belangrijkste eis aan het matras is dat uw lichaam op de juiste wijze wordt gedragen met vooral in de holle delen van uw lichaam de juiste ondersteuning (tegendruk). Matrassen moeten een zo’n groot mogelijk gedeelte van uw lichaam dragen. Alleen zo krijgt u de laagste drukpunten op uw lichaam. Daarnaast moet het matras zeker niet te warm liggen.

Dit zijn de belangrijkste eisen om zuinig op uw lijf te zijn en van een echt goede slaap te kunnen genieten.

Veel mensen denken dat matrassen met pocketveren de juiste tegendruk zullen geven maar dit is echt een grote vergissing. De veren in dit type matras zijn veel te zwak om de benodigde tegendruk te kunnen genereren en indien ze minder zwak zouden zijn dan wordt er teveel tegendruk gegenereerd. Immers de veren drukken overal even hard en niet daar waar het minder moet zijn wat zachter en op de andere plekken waar meer tegendruk gewenst is weer wat harder. Daarnaast is de levensduur van pocketveer matrassen over het algemeen de helft korter dan van een goede koudschuim matras.

Een pocketveer matras is over het algemeen wel goed doorlucht maar al deze gedraaide metalen veren wekken ook een ongewenst spanningsveld op.

Maar ook traagschuim matrassen voldoet niet aan deze eis.

Het gebruikte viscose schuim, ook wel traagschuim genoemd, wordt warm daar waar uw lichaam er op rust en wordt daar dan zachter zodat u verder in het schuim zakt. Echter u komt dan op het viscose schuim te liggen waar uw holle delen (denk aan de lenden en de onderrug) eerst niet op ruste. Dus dit wordt ook zacht en geeft dan niet de gewenste ondersteuning (tegendruk).

Ook al zou dit schuim niet zachter worden dan nog zou de tegendruk veel te laag zijn om effect te scoren. Daarnaast is dit type matras met een enkele uitzondering daargelaten, vrij warm om op te liggen en er zijn merken en type traagschuim matrassen waar u mee het bed uit drijft (figuurlijk gesproken).

koudschuim matrassen (deze matrassen zijn niet koud maar het productie proces verloopt zonder warmte te gebruiken, vandaar de naam koudschuim) ook wel HR schuim genoemd (High Resolution schuim) is gewoon een erg goede matras maar ook hier krijgt u niet de benodigde tegendruk.

Dan kennen we ook het tegenwoordig wat minder in trek zijnde Latex matras. Een latex matras heeft wel iets meer body en zal een hogere tegendruk geven dan een traagschuim matras. Echter, dit type matras verzameld door de jaren heen veel van uw lichaamsvocht en houd dit vast. Zo komt u in een ongezond klimaat te slapen en de huismijt en wat al niet meer, tiert hier welig in. Er bestaan ook Talalay uitvoeringen en deze hebben de hiervoor besproken nare eigenschappen wel veel minder. Toch is dit type matras ook vrij warm en mist voldoende tegendruk voor de holle gedeelten van uw lijf die schreeuwen om tegendruk.

Tja wat moeten we dan voor matras nemen?

Welnu we kennen al decennia lang twee heel erg goede oplossing.  Deze twee oplossingen geven ruim voldoende tegendruk en hebben ieder zo hun eigen verschillende voordelen.

Zwevend als een vogel slapen op deze drukpunt verlagende matrassen van Leefcomfort

Dit is het waterbed en het lucht (ondersteunde) matras. Nu is een waterbed natuurlijk geen matras maar een geheel compleet slaapsysteem. Maar het zorgt wel voor die onontbeerlijk tegendruk in de holle ruimtes van het lichaam. Er bestaan wel losse “watermatrassen” maar deze kunnen alleen in een waterbed worden gebruikt. Dus is dit geen matras zoals wat er onder een matras wordt verstaan.

Het waterbed zorgt dus voor de perfecte ondersteuning. dit omdat u met de zware delen van uw lichaam het water wegdrukt naar uw holle delen zoals de lenden of de onderrug. Een waterbed heeft een constante verwarming nodig, anders is het bed veel te koud. Hiervoor bedragen de kosten gemiddeld €150,- per jaar. Dit zijn kosten waar u wel rekening moet houden.

Ook moet een waterbed onderhouden worden zodat het vinyl niet extra snel verouderd.

Maar het moet ook een aantal malen per jaar worden ontlucht. Een eenmaal gekozen stabiliteit (om het deinen te verminderen) kan naderhand niet meer worden gewijzigd. De druk in het matras kan uitsluitend worden bijgesteld door er minder of meer water in te doen. Dit is niet een eenvoudig klusje en wordt eigenlijk nooit gedaan. Ondanks deze nadelen is en blijft het waterbed één van de allerbeste slaapsystemen.

Het Lucht (ondersteunende) matras kent geen van de nadelen van het waterbed en zelfs nog enkele extra voordelen.

Water is niet samen pers baar maar lucht wel, daarom is een luchtmatras zachter en prettiger in het gebruik. Een luchtmatras is een echte matras en ziet er ook zo uit, deze matrassen zijn ook lichter dan een gebruikelijke matras. Bij het matras wordt een elektrische pomp met handbediening geleverd. U drukt op een knop en het matras wordt zachter of harder. Zo is het matras steeds weer aan uw behoeften van het moment aan te passen maar ook aan een veranderd gewicht.

Een luchtmatras deint ook niet na en gebruikt enkele te verwaarlozen euro centen per jaar aan stroom, toch zijn de ondersteunende eigenschappen net zo als bij het waterbed, ongekend hoog. Het behoort tot de meest drukpunt verlagende slaapsystemen die er op de markt zijn en is samen met het waterbed waarschijnlijk zelfs het meest drukpunt verlagende matras.

Het luchtmatras is een luchtkern welke in een matras is verwerkt waarbij u meestal de toplaag kunt bepalen. Zo bestaan er toplagen van HR schuim maar ook van het hoogwaardige Talalay latex. Maar zelfs uitvoeringen in traagschuim zijn mogelijk. Een luchtmatras kan gigantisch lang meegaan omdat alle delen los van elkaar door u zelf vervangbaar zijn. Sowieso, lucht slijt niet dus de dragende eigenschappen blijven altijd hetzelfde. Bij elke andere normale matras wordt dit al vanaf dag één alleen maar minder.

Conclusie: stelt uw lichaam niet erg hoge eisen aan het matras neem dan een HR (High Resolution) matras. Stelt u hogere eisen aan het matras kies dan voor het luchtmatras.

Door Jan van Heiningen
Leefcomfort
augustus 2016

Productcategorieën

BROCHURE
BROCHURE

Wenst u een gratis brochure te ontvangen?

VRIJBLIJVENDE THUIS DEMO
VRIJBLIJVENDE THUIS DEMO

Een gratis en geheel vrijblijvende thuisdemonstratie met fauteuils of hooglaag bedden?

OPHAAL EN THUISBRENG SERVICE
OPHAAL EN THUISBRENG SERVICE

Vraag hier onze gratis en geheel vrijblijvende haal en breng service aan.

De waardering van www.leefcomfort.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 17 reviews.