Ergonomische en Levenscomfort verhogende producten

Keurmerk webwinkel

Gratis ophalen en weer thuisbrengen Gratis brochure Gratis vrijblijvende thuis demo

OPEN MENU

Hoe moet je eigenlijk zitten.

Zitten doen we allemaal automatisch.

Vanaf onze geboorte kunnen we al vrij snel zitten en dit doen wij ons verdere leven. Maar niemand leert hoe hij of zij nu eigenlijk moet zitten.
Zitten is één van de zwaarste belastingen van ons lichaam. De eerste jaren ondervinden wij over het algemeen weinig problemen en op latere leeftijd eigenlijk nog niet. Maar dit laatste klopt niet helemaal, wij ondervinden wel degelijk problemen als wij gedurig verkeerd zitten of te veel zitten maar wij relateren deze problemen niet aan het zitten. Dus reist er de vraag “hoe moet je eigenlijk zitten”?

Waarom ontstaat er nu eigenlijk pijn in uw schouders, nek of rug als u zit?

Natuurlijk kunnen rug en nekklachten door diverse oorzaken ontstaan waarbij er veelal sprake is van meerdere factoren of een combinatie van deze factoren. Maar één van de belangrijkste oorzaken waardoor deze klachten ontstaan is een verkeerde zithouding waarbij uw leeftijd en de tijdsduur van het zitten een belangrijke invloed uitoefenen. We hebben het hier over iedere zithouding, achter uw computer of laptop, in uw auto, in de kerk of thuis op uw bank en stoel. Zelfs mensen die een goede relax stoel hebben waarbij uw bekken mee kantelt kunnen nog verkeerd zitten. Hierbij speelt vooral de maatvoering van de stoel een belangrijke rol. Automatisch vervallen wij mensen steeds weer in een zithouding die wij ons zelf hebben aangeleerd (misschien wel ooit ontstaan om een bepaald pijntje te ontzien of een ander ongemak) maar waardoor u zonder dat u dit in de gaten hebt toch uw lichaam juist belast en veelal zodanig dat er chronische klachten door ontstaan zoals rugpijn, schouders die opspelen een stijve en/of pijnlijke nek. Maar ook afknellen van spieren en/of zenuwen waardoor het doortrekt naar uw benen. U kunt simpel en erg eenvoudig bepaalde klachten voorkomen door kritisch op uw eigen zithouding te letten. Mensen die veel zittend werk verrichten, zitten veelal enigszins voorover. Door deze houding en het veelvuldig zitten krijgt men vroeg of laat last met de schouders en/of de nek. Hoe langer je in deze houding zit des te meer kans op deze klachten. Vaak zitten mensen op hun werk zo uren lang te werken en als zij thuis komen kruipen ze weer achter de computer.

Maar ook veel mensen die thuis in hun eigen stoel zitten en zelfs in hun op maat gemaakte stoel, krijgen last van rug, nek en schouders.

Want bij hun stoel (ook al is deze zogenaamd op maat gemaakt) zijn de armleggers van de stoel te hoog of te laag. Dit komt erg precies en als deze maat niet 100% op maat is kunt u wachten op de klachten die komen gaan. Ook hier weer geldt dat hoe meer je zit hoe groter de kans op klachten. Dus is het raadzaam om genoeg in zithouding te variëren wat met een elektrisch verstelbare stoel het gemakkelijkste gaat. Nu we het toch over een elektrisch of handmatig verstelbare stoel hebben dan is dit gelijk het moment om u te wijzen op de relax stoel . Er is geen betere zithouding dan in een relax stoel maar dan wel één waarbij u zodra u in de relax houding gaat zitten (met de benen omhoog) uw bekken gekanteld wordt. De betere relax fauteuils hebben een dergelijk systeem maar de meeste dus niet. Let hier goed op als u van plan bent om u te verwennen met zo’n gezond zittende stoel. Erg veel bedrijven beweren dat de stoel op maat gemaakt is maar dit is slechts bij enkele bedrijven echt zo. Een stoel verkrijgbaar in 5 verschillende maten is absoluut geen stoel op maat gemaakt. Het gaat juist om die laatste centimeter en voor een evt. prijsverschil hoeft u het zeker niet te laten. Wanneer u niet genoeg in houding varieert past uw lichaam zich aan deze houding aan waardoor chronische klachten kunnen ontstaan. Spieren die langdurig gespannen zijn raken verkort en overbelast. Bij de Fysiotherapeuten loopt het storm met dit type klacht, een klacht die vrij gemakkelijk voorkomen had kunnen worden. Hebt u éénmaal deze klachten dan komt u daar eigenlijk nooit meer echt vanaf. Gespannen schouders en spieren zorgen voor veel pijn maar ook zorgt dit voor een trekkracht aan de nekwervels zodat u na verloop van tijd uw hoofd niet meer soepel kunt draaien dus gaat u uw hoofd minder draaien en komt de nek vast te zitten en ontstaat er een bewegingsbeperking en steeds meer en ook andere klachten.

Is het slecht om met de benen over elkaar te zitten?

Het is een zeer bekend verschijnsel en controleer dit maar bij u zelf en eventuele huisgenoten, vrienden, collega’s of kennissen, dat veel mensen asymmetrisch zitten. Vaak wordt er naar één kant hangend gezeten en bijna iedereen zit met de benen over elkaar. Dit komt omdat men geen goede op maat gemaakte stoel heeft waarbij de armleggerhoogte op de juiste hoogte is gemaakt. Het met de benen over elkaar zitten doet u om uw rug zoveel mogelijk tegen de rug van de stoel te duwen op zoek naar steun voor uw onderrug en om u schrap te zetten (veel spierspanning) om niet naar voren te glijden. Bij een stoel met een relax systeem waarin uw bekken wordt gekanteld naar de juiste houding gaat u automatisch niet met de benen over elkaar zitten zodra u de in de stoel ingeklapte voetenbank uit laat klappen. Door het hangen en met de benen over elkaar te zitten passen in de loop der jaren uw spieren en uw lichaam zich aan met chronische klachten tot gevolg. Mensen die scheef naar één kant zitten doen dit overal en dus ook thuis. Door niet of te weinig in houding te variëren en gedurig uit uw zithouding omhoog te komen om een stukje te lopen of gewoon even te gaan staan, gaan de rugspieren aan één kant van uw lichaam verkorten. Deze verkorte rugspieren hebben daardoor standaard teveel spierspanning wat zorgt voor pijnklachten en een belasting op uw wervelkolom. Hierdoor ontstaan rugklachten met een grote kans op uitstraling naar uw benen. Als je nog geen klachten hebt of als je nog jong bent is er geen directe reden om goed te gaan zitten, immers u hebt nog nergens last van. Maar u krijgt van niemand enige garantie dat u geen klachten gaat krijgen. Kijk eens naar al die jonge mensen die in de IT werken en de hele dag over hun computer gebogen zitten, velen daarvan hebben de eerste rugklachten al te pakken op 20 of 25 jarige leeftijd. Vraag maar eens na bij uw kennissen die dergelijk werk verrichten op zij al wel eens rugklachten hebben, u zult verbaasd staan om te zien hoeveel dat er al zijn. Het kan natuurlijk ook heel lang goed gaan, als men naast het zitten ook erg veel beweegt, een goede spierontwikkeling heeft en vooral gedurig van houding wisselt zolang men zit. Maar op een bepaald moment is het de laatste druppel die van het ene moment op het andere zorgt voor chronische rugklachten.

Door Jan van Heiningen,
Leefcomfort,
december 2016

Productcategorieën

BROCHURE
BROCHURE

Wenst u een gratis brochure te ontvangen?

VRIJBLIJVENDE THUIS DEMO
VRIJBLIJVENDE THUIS DEMO

Een gratis en geheel vrijblijvende thuisdemonstratie met fauteuils of hooglaag bedden?

OPHAAL EN THUISBRENG SERVICE
OPHAAL EN THUISBRENG SERVICE

Vraag hier onze gratis en geheel vrijblijvende haal en breng service aan.

De waardering van www.leefcomfort.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 17 reviews.